De nieuwe standaard voor digitale radio

Met DAB+ (Digitale Radio) als nieuwe standaard kunt u al in bijna heel Nederland van een steeds groeiend zenderaanbod genieten. En dat niet alleen: met DAB+ krijgt u behalve uw favoriete radiostations op hetzelfde moment ook het weerbericht, filemeldingen en andere informatie aangereikt.

Wat is DAB+?

DAB+ is de verbeterde versie van DAB (Digital Audio Broadcasting), een Europees systeem dat al twintig jaar digitale radio-uitzendingen mogelijk maakt.

Vroeg of laat wordt DAB+ de opvolger van FM: Noorwegen schakelt in 2017 alle FM-netwerken uit, om de overgang naar digitale radio te voltooien. Het lijkt alsof het slechts een kwestie van tijd is voordat andere landen het voorbeeld van Noorwegen volgen.

Albergo+_White_Left

Voordelen van DAB+

DAB+ is een verbetering ten opzichte van het originele DAB.

Wat veranderde er? Om te beginnen gebruikt DAB+ een aanzienlijk efficiëntere manier om audio te comprimeren. Bovendien is de foutcorrectie verbeterd. Samen leidt dat ook onder minder goede omstandigheden tot een hogere ontvangstkwaliteit. Daarnaast maakt DAB+ nóg beter gebruik van de beschikbare ruimte, zodat er tot drie keer meer zenders actief kunnen zijn.

Voordelen van DAB+
 • Betere geluidskwaliteit
 • Meer radiozenders
 • Meer informatie
 • Grotere dekking
 • Eén vaste frequentie
 • Nooit meer ruis 
PAL_PlusBT_Blue_Front-cropped

 

Ruimte in de ether

Een van de belangrijkste redenen voor de overgang naar digitale radio is dat de beschikbare ruimte veel beter benut kan worden.

Zo kunnen er dus veel meer zenders tegelijk actief zijn. Waar een station er nu voor moet kiezen om één voetbalwedstrijd of één festivalconcert live te verslaan, kun je als luisteraar straks dus jouw wedstrijd of jouw concert kiezen. En omdat DAB+ ruimte biedt om alle mogelijke aanvullende informatie mee te sturen, weet je meteen naar welke wedstrijd of welk artiest je luistert, krijg je de cover van het album te zien of kun je de weersverwachting opvragen.

Vanzelfsprekend heb je dan wel een toestel nodig dat DAB+ ondersteunt.

DAB+ dekking in Nederland

Onderstaand overzicht geeft de geplande DAB+ dekking weer en is afkomstig van World DAB.

 • Dekking 2013
  40%
 • Dekking 2015
  80%
 • Dekking 2017
  100%

DAB+ zenders

De volgende commerciële radiostations zijn op dit moment in bijna heel Nederland via DAB+ te ontvangen.

Q_Music_Logo_Thumb  Drukwerk  Slam_FM_Logo_Thumb  Sky_Radio  ClassicFM  100_Procent_NL_Logo_Thumb  Sublime_Logo_Thumb  BNR_Nieuwsradio_Logo_Thumb  Radio_Maria_Logo_Thumb  Radio_Veronica_Logo_Thumb  538_NonStop_Logo_Thumb  Efteling_Kids_Logo_Thumb  Arrow_Classic_Rock_Logo_Thumb  Sky_Radio_Hits_Logo_Thumb  Radio_10_Logo_Thumb  Naamloos  Q_Music_NonStop_Logo_Thumb  Sublimeyou_thumb  538_Top40_Logo_Thumb

Extra radiostations ten opzichte van FM: Qmusic Non-Stop / Classic FM / Sublime You / Radio Maria / Radio 538 Non-Stop / Efteling Kids Radio / Sky Radio Hits / Arrow Classic Rock Radio / 538 Top 40.

Voor de NPO geldt dat de onderstaande radiostations in bijna heel Nederland via DAB+ te ontvangen zijn.

NPO_Radio1_Logo_Thumb  NPO_Radio2_Logo_Thumb  NPO_Radio3FM_Logo_Thumb  NPO_Radio4_Logo_Thumb  NPO_Radio5_Logo_Thumb  NPO_Soul&Jazz_Logo_Thumb  NPO_FunX_Logo_Thumb  NPO_Radio1_Extra_Logo_Thumb  NPO_SterrenNL_Logo_Thumb  NPO_Radio3FM_Alternative_Logo_Thumb  NPO_Radio3FM_KX_Logo_Thumb  NPO_Radio4_Concerten_Logo_Thumb  NPO_FunX_Dance_Logo_Thumb  NPO_FunX_SlowJamz_Logo_Thumb

 Extra radiostations ten opzichte van FM: NPO Radio 1 Extra / 3FM Alternative / NPO Radio 4 Concerten / NPO Radio 5 / NPO Soul & Jazz / KX Radio / NPO Sterren.nl / FunX / FunX Dance / FunX Slow Jamz.

Naast de landelijke commerciële en publieke radiostation zijn er inmiddels ook regionale omroepen via DAB+ te ontvangen.

Klik hier voor een overzicht van de regionale radiostations die desondanks landelijk te ontvangen zijn. Voor een overzicht van de regionale radiostations die niet landelijk te ontvangen zijn klikt u hier.

DAB+ vraagt om een toestel dat deze nieuwe standaard ondersteunt.

Waar kan ik een DAB+ radio kopen?

Bezoek onze online webshop
Zoek een winkel bij u in de buurt

DAB+ in het nieuws

 • Commerciële Radiozenders Verbetering ontvangstbereik commerciële DAB+ zenders (1/17/2018) Sinds het begin van dit jaar is het DAB+ bereik van de commerciële radiozenders sterk verbeterd. Hierdoor zijn de radiozenders 100%NL, 538, BNR Nieuwsradio, Qmusic, Radio 10, Sky Radio, SLAM! Sublime FM en Veronica in vrijwel het hele land beter te ontvangen.
 • Week van de digitale radio 2017 2 t/m 6 oktober: Week van de digitale radio! (9/30/2017) Aankomende maandag 2 oktober is het weer zover. Dan is het weer tijd voor de “Week van de digitale radio”. De week van de digitale radio is een initiatief van het platform Digital Radio NL  – een samenwerkingsverband tussen de NPO, de commerciële radiozenders, het Ministerie van Economische Zaken en Stichting RPO –  en wordt […]
 • VRT_Logo_DAB_blog VRT stapt over naar DAB+ (9/13/2017) De Vlaamse Radio- & Televisieomroeporganisatie (VRT) heeft bevestigd dit najaar over te willen stappen van DAB naar DAB+. Vanaf omstreeks november zullen geen van haar kanalen meer in de oude DAB-standaard te horen zijn.

Bekijk al het nieuws

Veelgestelde vragen over DAB+

Digitale radio

+ Wat is DAB?

DAB staat voor Digital Audio Broadcasting, een Europees systeem dat al sinds 1993 de distributie van digitale audiosignalen mogelijk maakt. DAB+, ook wel Digital Radio+, is de verbeterde versie van DAB. Naast audiosignalen kan er bij Digital Radio+ ook extra informatie meegestuurd worden, zoals verkeersgegevens, weerkaarten, de albumcover, de titel van het beluisterde nummer en de naam van de artiest, of het nieuws. Voor ontvangst van digitale radio+ is echter wel een toestel nodig dat DAB+ ondersteunt.

+ Wat onderscheidt DAB+ van DAB?

DAB+ is de verbeterde versie van DAB. Alle oorspronkelijke functies zijn overgenomen maar aangevuld met nieuwe technologieën. Zo gebruikt DAB+ de meest efficiënte audiocompressie van dit moment (MPEG-4 HE-AAC v2 ook wel AAC+) en een sterkere foutcorrectie (Reed-Solomon). Als gevolg heeft DAB+ een betere geluidskwaliteit en een beter ontvangst.

+ Wat zijn de voordelen van digitale radio ten opzichte van analoge radio?

Betere geluidskwaliteit, meer zenders, aanvullende multimediale gegevens, gebruikersgemak, ruisvrij ontvangst en op termijn interactieve mogelijkheden zoals het pauzeren van live radio.

+ Kost DAB+ geld?

Nee. Naast de aanschaf van een DAB+ radio zijn er geen extra kosten. Ontvangst van de digitale radioprogramma’s is gratis.

DAB+ ontvangst

+ Waar is DAB+ te ontvangen?

Momenteel is de dekking van de publieke omroepen en commerciële omroepen in Nederland 95%.
Het bereik binnenshuis zal in 2016 verbeterd worden naar 65%. WorldDAB meldt dat zij streven naar nagenoeg 100% dekking in 2017. Klik hier voor een compleet overzicht van de DAB+ dekking in Nederland

+ Biedt digitale radio dezelfde zenders als FM?

Nee: er zijn op het moment via DAB+ 18 commerciële en via DAB+ 12 publieke zenders digitaal te ontvangen, deze aantallen zullen vanzelfsprekend alleen maar toenemen. Veel regionale zenders zijn inmiddels ook via DAB+ te ontvangen.

+ Welke zenders kan ik nu al digitaal ontvangen?

De volgende commerciële zenders zijn via DAB+ te ontvangen: Q-Music, Q-Music Non Stop, BNR Nieuwsradio, Arrow Classic Rock, Radio 10, Radio 10 Gold, 100% NL, SLAM!, Sublime, Sublime You, Sky Radio, Sky Radio Hits, Classic FM, Radio Maria, Efteling Radio, RADIO538, 538 Non Stop en Radio Veronica.
De publieke zenders die op het moment op DAB+ uitzenden zijn: Radio 1, Radio 2, NPO 3FM, Radio 4, Radio 5, Radio Soul & Jazz, NPO Top 2000, Radio 1 extra, NPO FUNX, NPO 3FM Alternative, NPO SterrenNL, NPO Test. Veel regionale zenders zijn inmiddels ook via DAB+ te ontvangen. De lokale radiostations zijn op dit moment nog niet via DAB+ te ontvangen. Voor een compleet overzicht Klikt u hier.

+ Is een nieuwe radio nodig om DAB+ te ontvangen?

Ja, om DAB+ te ontvangen heeft u een toestel nodig dat DAB+ ondersteunt. Er zijn DAB+ radio’s in allerlei soorten en maten in verschillende prijscategorieeën.

+ Kan ik met een DAB+ radio nog steeds mijn favoriete FM-zenders ontvangen?

Ja, vrijwel alle DAB+ geschikte radio’s kunnen ook FM ontvangen. Zo kunt u blijven luisteren naar uw favoriete programma’s van zenders die nog geen digitale uitzendingen verzorgen. Op de langere termijn zal FM mogelijk komen te vervallen en vervangen worden door DAB+. Met een toestel dat DAB+ ontvangt, bent u alvast klaar voor de toekomst van radio.

DAB+ radio’s

+ Waar moet ik op letten bij het kopen van een DAB+ radio?

Bij het kopen van een nieuwe digitale radio moet worden gezorgd dat de DAB+ standaard, waarop de nieuwe digitale radiokanalen worden uitgezonden, ondersteund wordt. Daarnaast is het aan te raden dat u voor het kopen nadenkt over specifieke eisen op het gebied van functionaliteit, vormgeving en prijs, en vervolgens toetst of het apparaat hieraan voldoet. Belangrijk is om te zorgen dat de radio geruild kan worden na een ontvangsttest bij u thuis. U kunt online kijken voordat u naar de winkel gaat. Over het algemeen geldt hoe groter het aantal functies, hoe hoger de prijs. Houdt er rekening mee dat DAB+ radio’s waarschijnlijk meer kosten dan FM-radio’s.

+ Zijn er radio’s die DAB+, DAB én FM ontvangen?

Ja, veel van de op dit moment beschikbare DAB+ radio’s ontvangen ook FM en DAB. Daarnaast zijn er toestellen die ook andere digitale standaarden ondersteunen, zoals internetradio via LAN (bedraad) of WLAN (draadloos), of het in Nederland niet gebruikelijke DMB. Sommige ontvangers kunnen bovendien software-updates uitvoeren, waarmee ze ook op toekomstige communicatiestandaarden aangepast kunnen worden.

+ Zijn er DAB+ radio’s van Tivoli Audio?

Ja, Tivoli Audio produceert vanwege haar internationaal opereren zelfs al enige jaren DAB+ radio’s, zoals de PAL+ BT, Albergo+, Music System Three+ en de Music System+.

+ Waar kan ik een DAB+ radio kopen?

Op het internet zijn er al veel DAB+ radio’s te vinden. Daarnaast kunt u onze online Dealer Locator gebruiken om een vakhandelaar bij u in de buurt te vinden. Onze ervaring is dat de vakhandelaren beter op de hoogte zijn van de ontwikkelingen omtrent digitale radio dan de grote ketens.

DAB+ internationaal

+ In welke andere landen kan ik DAB+ programma’s ontvangen?

DAB+-uitzendingen zijn onder andere te beluisteren in Australië, België, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Noorwegen, Spanje, Polen, Zweden en Zwitserland. Daarnaast lopen er op dit moment DAB+ proefprojecten in: België, Frankrijk, Ierland, Polen en Zweden. In Engeland wordt vooralsnog alleen via DAB uitgezonden. Kijk voor een compleet overzicht op WorldDab

+ Kan ik in het buitenland ook Nederlandse DAB+ zenders ontvangen, of andersom?

Dit is beperkt mogelijk: DAB+ wordt via de ether verspreid. De zenders die daarbij gebruikt worden, hebben een beperkt bereik. Uitzendingen vanuit andere landen zullen daarom alleen in bepaalde grensgebieden te beluisteren zijn.

+ Hoe blijf ik op de hoogte van DAB+ ontwikkelingen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief of volg ons op Twitter

Blijf op de hoogte van het laatste DAB+ nieuws!

Schrijf je nu in en wij houden je op de hoogte van nieuws over DAB+.

Wij houden ook niet van spam. Je informatie blijft veilig bij ons.